Töpörtyűs Pogácsa
Töpörtyűs pogácsa:
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 8-10 dkg töpörtyű, 10 dkg zsír, 2 tojássárgája, 1,5 dkg élesztő, 2 dl tejföl, só, bors, 1 dl tej.
A lisztből, a ledarált töpörtyűből, a zsírból, a 2 tojássárgájából és a tejfölből, tésztát gyúrunk sóval és borssal.
Az élesztőt felfuttatjuk, a tejben majd hozzáadjuk a tésztához. Jó alaposan kidolgozzuk a tésztát, a gyúródeszkán háromszor összehajtjuk, és kinyújtjuk és hagyjuk pihenni meleg helyen egy fél órát. A hajtogatás állttal lesz igazán szép leveles a pogácsa. Majd még egyszer kinyújtjuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Tojással megkenjük a tetejét és tepsibe tesszük, majd közepes forró sütőben ropogósra sütjük.