http://bigboy-art.hupont.hu

"Ha akarod mindent, megtudsz tenni! Ha nem sikerűl, nem akartad igazán!"

Levesek.

Csirkelevesek.

 
 Becsinált-jérce
 

Hozzávalók: 1800 g tisztított, bontott jérce, 100 g sárgarépa, 80 g gyökér, 60 g zellergumó, 10 g só, 50 g zöldborsó, 50 g gomba, 50 g kelvirág, 60 g vaj, 65 g liszt, 1 db citrom, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 dl tejszín

A megtisztított, bontott jércét negyedekbe, majd nyolcadokba daraboljuk, aztán jól megmossuk. A zöldségeket gondosan megtisztítjuk, megmossuk, és hasábokra vágjuk. A kelvirágot rózsáira szedjük, a gombát szeletekre, a petrezselyemzöldét finomra vágjuk. A jércét feltesszük fõni, és megsózzuk. Ha felforrt - azaz leforráztuk -, elsõ levét leöntjük, majd többször váltott hideg vízben lemossuk. A jércét a zöldségekkel, a kelvirággal, a gombával, a zöldborsóval kb. 1 liter vízbe tesszük, megsózzuk, és fedõ alatt lassan fõzzük. Közben világos vajas rántást készítünk a finomra vágott petrezselyemzölddel. Amikor a jérce és a zöldségek felpuhultak, berántjuk, és lassan készre forraljuk. Ízesítjük sóval, leszûrt citromlével, végül hozzáadjuk a tejszínt. Párolt rizst adhatunk hozzá. A jérce-becsinált mintájára készíthetõ: borjú-becsinált, galamb-becsinált, csirke-becsinált, bárány-becsinált, malac-becsinált.

 

 

 
 Becsinált-leves
 

Hozzávalók: 50 dkg csirkeaprólék, 1 csomag mirelit vegyes zöldség, 1 kanál zöldpetrezselyem, 1 vöröshagyma, 1 kanál liszt, 1 kanál olaj.

Elkészítése: Míg az aprólék felenged, egy csomó petrezselyem zöldet és egy diónyi vöröshagymát apróra vágunk. Az olajban a hagymát megfuttatjuk, majd a mirelit zöldséget beletéve, néhány percig pároljuk. A tûzrõl levéve beleszórjuk a zöldpetrezselymet, és félretesszük. Eközben már feltesszük az aprólékot, és majdnem készre fõzzük. A már elõbb elkészített zöldséget meghintjük liszttel, elkeverjük, és az aprólékkal felöntve készre fõzzük.

 

 Bogotai csirkeleves Kolumbia
 

A darabolt csirkét a hasábokra vágott vegyes zöldséggel, a finomra vágott petrezselyemmel együtt hideg vízben feltesszük fõzni. Megsózzuk. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, szõlõszemeket és 1/2 dl fehérbort. Kb. 20 percig fõzzük.

 

 Citromos becsinált-csirke
 

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg csirkemell és - comb, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kis zellergumó, 1 hagyma, 5-6 szem egész fekete bors, 1,5 dl tejszín, 1 csomó petrezselyem, 1 citrom leve és reszelt héja, só, 3 dkg vaj, 2 csapott evõkanál liszt.

A megmosott és darabokra vágott csirkemelleket és - combokat a karikára vágott zöldséggel együtt feltesszük fõni, annyi vizet adva hozzá, hogy éppen ellepje. Megsózzuk, a hagymát és a fekete borsot fûszerzacskóba téve fõzzük bele. Amikor a hús megfõtt, a fûszerekkel együtt kiszedjük az edénybõl, a levét világos vajas rántással berántjuk, hozzáadjuk a tejszínt, a reszelt citromhéjat és a citromlevet, visszahelyezzük a húst, és rövid ideig együtt felfõzzük. A tûzrõl levéve, forrón sûríthetjük még egy tojássárgájával is. Adhatunk hozzá párolt rizst, de régebben forró vízzel feleresztett pirított darával tálalták. Ha kímélõ ételnek szánjuk, kényesebb gyomrúaknak, a hagymát és a fokhagymát elhagyhatjuk belõle. Nem muszáj kidobni a zöldséget sem, áttörve hozzákeverhetjük a mártáshoz.

 

 

 Csirkeaprólék-leves
 

Hozzávalók: 50 dkg csirkeaprólék, 25 dkg vegyes leveszöldség, 10 dkg kifejtett, friss (vagy mirelit) zöldborsó, ökölnyi karfiol, 10 dkg gomba (ez el is hagyható), 2 dl tej, 3 evõkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evõkanál liszt, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál õrölt fehér bors, pár csepp citromlé.

A csirkeaprólékot feldarabolom (minél kisebb, annál jobb), majd megmosom és lecsöpögtetem. A felhevített olajon mindkét oldalán megpirítom, majd aláöntök 1 dl vizet. Fedõ alatt, az edény rázogatása közben majdnem puhára párolom. Ha zsírjára visszasült (vagyis a folyadék elpárolgott róla), hozzáteszem a közben megtisztított, karikára vagy egyforma kockákra vágott zöldséget, a felszeletelt gombát, a kis rózsáira szedett karfiolt, a zöldborsót, és a fele mennyiségû apróra metélt petrezselyemzölddel meghintve, fedõ nélkül tovább pirítom még néhány percig. Ezután a lisztet ráhintem, és még 1 percig pirítva, felengedem szûk 1 l vízzel. Végül sóval, borssal fûszerezve addig fõzöm, amíg minden megpuhul. A citromlével ízesítem, majd a tejet is beleöntve, kevergetés közben még egyszer felforralom. Ráhintem a megmaradt petrezselyemzöldet, és lefedve hagyom állni 10 percig, csak ezután tálalom.

 

 Csirkegulyás
 

Hozzávalók: 1 közepes méretû csirke, 1 nagy fej vöröshagyma, 60 dkg burgonya, 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér), 3 evõkanál olaj, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott evõkanál piros fûszerpaprika, késhegynyi törött köménymag, ízlés szerint só.

A megtisztított csirkét kis darabjaira vágom, a burgonyát meghámozom, és kockákra aprítom, a zöldségeket tisztítás után felkarikázom, vagy ugyancsak kis kockákra vágom. A megmosott zöldpaprikát kicsumázom és felszeletelem, a paradicsomot felnégyelem. A felforrósított olajon megfonnyasztom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evõkanál vizet. Ezután a tûzre visszatéve belerakom a csirkedarabokat, és mindkét oldalukon lepirítom. Ráöntök 1,5 l vizet, megsózom, beleszórom a köménymagot, és fedõ alatt félpuhára fõzöm. Ekkor hozzáteszem a feldarabolt zöldségeket, a zöldpaprikát és a burgonyát, majd készre fõzöm. Legvégül adom bele a paradicsomot és a zúzott fokhagymát, ezután éppen csak egyet forralva rajta, 10 percnyi pihentetés után tálalom.

 

 Csirkehúsleves dióval(Sopa de pollo y nuez) Spanyol
 

Hozzávalók: 1 l tyúkhúsleves (leveskockából is készülhet), 1 szem burgonya, 3 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 3 dkg meghámozott dióbél vagy mandula, 18 dkg kicsontozott sült csirkehús, 1, 5 dl tejföl, 1-2 evõkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, egy kevés só, törött bors.

A húslevest a fazékban felforraljuk, és 10-15 percig fõzzük a meleg levesbe tett, kockára vágott burgonyával, amíg az meg nem puhul. Ügyeljünk arra, hogy a burgonya ne fõjön szét! Közben serpenyõben megmelegítjük a zsírt, aranyszínûre pároljuk benne a feldarabolt vöröshagymát és a dióbelet, ill. mandulát. Ezt kiegészítve a csirkehús felével és néhány kanál levessel turmixgépben sima péppé keverjük. A masszát elegyítjük a húslevessel és a kis kockákra vágott maradék sült csirkével. Egy percen át fõzzük, megsózzuk, megborsozzuk, tejföllel és finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Forrón tálaljuk.

 

 Csirkehúsleves mandulával Tunézia
 

Hozzávalók: 0,5 kg csirkeaprólék, 1 csirkehúsleves-kocka, 1 ek. ételízesítõ, 1,5 l víz, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, 1 kimagozott cseresznyepaprika, 3 dkg leforrázott, õrölt mandula, 1 ek. vaj, 1 ek. kukoricaliszt, 1 ek. citromlé, só, tojássárgája, 2 ek. tejszín.

Lassú tûzön, petrezselyemmel, cs. paprikával, lefedve megfõzzük a csirkét. Hozzáadjuk a leveskockát, ételízesítõt, mandulát és még 10 percig fõzzük. Vegyük le a tûzrõl, szedjük ki a húst.
Készítsünk világos rántást a vajból és kukoricalisztbõl.
Ha kihûlt a leves, jól keverjük el a tojássárgájával, tejszínnel, citromlével, rántással. Tegyük vissza a tûzre, de forraljuk, csak melegítsük kb. 5 percig.
Csészében, pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

 

 Csirkehúsleves paradicsommal Argentína
 

Hozzávalók: 1 kg aprólék, 0,5 kg marha-velõscsont, 2,5 l víz, 1 póréhagyma, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 paszternák, 3 zellerlevél, csipet kakukkfû, szemes bors, körömnyi babér, 2 szem szegfûszeg, 2 hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsom, 1 ek. apróra vágott snidling, só.

A csontot a vízben lefedve fõzzük 30 percig.
Szedjük le a habot, tegyük bele a vörös-, fok- és póréhagymát, répákat, zellerlevelet, fûszereket, csirkét.
Lefedve fõzzük puhára. Ha kész, szûrjük le.
A húst, zöldséget melegített tálra tegyük. A levest öntsük vissza a fazékba, tegyük bele a paradicsomdarabokat. Fõzzük még 10 percig.
Metélõhagymával megszórva tálaljuk.

 

 

 Csirkeleves avokádóval - Mexikó
 

Hozzávalók: 10 dkg csirkemell, 3 ek. víz, 1-2 chilipaprika, só, 1 avokádó, 1-5 gerezd zúzott fokhagyma, 1 l csirkehúsleves
A díszítéshez korianderzöld

Elkészítés: A csirkehúst nagyon vékony csíkokra metéljük, és a húslevesben puhára fõzzük. A chilipaprikát kimagozzuk, darabokra vágjuk, és a fokhagymával meg 3 kanál vízzel együtt mozsárban összetörjük. Beletesszük a levesbe, megsózzuk, és 5 percig fõzzük. Az avokádót meghámozzuk, csíkokra vágjuk, a leveshez adjuk, és pár perc alatt összefõzzük. Akkor van készen, ha az avokadószeletek feljönnek a leves felszínre. Friss korianderzölddel meghintve tálaljuk.

 

 

 Csirkeleves Orosz
 

Hozzávalók: 1 kisebb csirkeaprólék, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 kis fej vöröshagyma, 1 db ököl nagyságú cékla, 10 dkg savanyú káposzta, 1 db közepes nagyságú burgonya, 1 dl tejföl, 1 csapott evõkanál paradicsompüré, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött fekete bors.

Elkészítés: A csirkeaprólékot tisztítás után feldarabolom, fazékba teszem és másfél liter sózott vízben félpuhára fõzöm. Közben a zöldségféléket megtisztítom, és gyufaszálnyi darabokra vágom. A burgonyát és a vöröshagymát hámozás után kis kockákra vagdalom. Ha a csirkehús félig megfõtt, az összes zöldséget (a savanyú káposzta kivételével) hozzáteszem, és tovább fõzöm. Ha minden megpuhult, akkor teszem a levesbe az apróra metélt savanyú káposztát. 5 percnyi forralás után ízesítem a paradicsompürével, a törött borssal és a finomra vágott petrezselyemzölddel, hozzáöntöm a tejfölt, és jól kiforralom.
Elkészítési ideje: 60 perc

 

 Dán csirkeleves
 

Elkészítési idõ kb. 1 1/2 óra, adagonként
Hozzávalók 4 személvre: 1 konyhakész csirke (kb. 1,2 kg-os), 1 szál sütni való kolbász, 75 dkg lisztes burgonya , 1 csomó leveszöldség 25 dkg sárgarépa, 1 fej vöröshagyma 1-2 evõkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld só, bors

Elkészítés: A leveszöldséget megtisztítjuk, megmossuk és feldaraboljuk. A megtisztított hagymát félbevágjuk. A csirkét megmossuk, a leveszöldséggel és a hagymával együtt fazékba tesszük, majd felöntjük 1,1/2 I vízzel. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, és 40 percig fõzzük. Közben a sárgarépát lekapargatjuk, megmossuk és felkarikázzuk. A csirkét kivesszük a levesbõl és kihûtjük. A levest átszûrjük, majd megfõzzük benne a sárgarépát. A megfõtt répát kiszedjük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára vágjuk, majd a levesben kb. 20 percig fõzzük. Néhány burgonyakockát kiszedünk, és félreteszünk, a többit a levessel együtt összeturmixoljuk. A csirkét kicsontozzuk, bõrét lehúzzuk, húsát csíkokra metéljük. A petrezselyemzöldet megmossuk és lerázzuk. Néhány szép levelet félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprítjuk.
A kolbász bõrét lehúzzuk, és a masszából vizes kézzel apró gombócokat formálunk. Serpenyõben olajat forrósítunk, és a gombócokat közepes lángon aranybarnára sütjük, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon kissé a csirkehúst is megpirítjuk.
A sárgarépát, a burgonyakockát, a csirkehúst és a gombócot visszarakjuk a levesbe és összemelegítjük. Petrezselyemlevéllel díszítjük.

 

 Fõtt jérce
 

Hozzávalók: 2 sárgarépa, 1 kisebb karalábé, 1 fej vöröshagyma, 1 szegfûszeg, 2 szál petrezselyemzöld, 1 zellerzöld levélnyéllel, 2 póréhagyma zöld részével, 3 l víz, 5 fehér egész bors, só, 2 ágacska szárított kakukkfû, 1 babérlevél, 1 jérce

Elkészítés: Meghámozzuk a répát és a karalábét, és felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és beleszúrjuk a szegfûszeget A petrezselyemzöldet, mosás után megtöröljük, és felaprítjuk. Megtisztítjuk, és megmossuk, majd felaprítjuk a zellerzöldet és a póréhagymát. Az összes hozzávalót felöntjük vízzel, és sóval, borssal, kakukkfûvel meg babérlevéllel együtt tesszük fel fõni. A jérce szárnyát és alsó combját összeköthetjük, a zöldségekhez tesszük, és kb. 60 percen át gyengén forraljuk (a víznek soha nem szabad erõsen forrnia). Egy óra letelte után ellenõrizzük, megfõtt-e a hús: ha hústûvel a jérce felsõ combjába szúrunk és a hús leve tiszta, akkor megfõtt a jérce. Lehûlés után feldaraboljuk. A levest átpasszírozzuk, benne hagyjuk a jércét, vagy másik edénybe téve lefedve hûvös helyre tesszük. A fõtt jérce 4-6 fõre elegendõ, és 2-3 napig eláll a hûtõszekrényben. A levet felhasználásig (legfeljebb 6 hónapig) jól záródó edényben mélyhûtõben lehet tárolni.

 

 Galíciai leves vegyes húsokból (Sopa de Gallego) Spanyol
 

Hozzávalók: 25 dkg száraz fehér bab, 25 dkg csirkehús, 25 dkg marharostélyos, 10 dkg füstölt sonka, 10 dkg kicsontozott sertésoldalas, 1 fej fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1/4 fej fehér káposzta, 1 szál sárgarépa, 4 szem burgonya, 1 evõkanál olaj, 1 evõkanál borecet, 1 evõkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, egy kevés só.

A babot egy éjszakán át, áztatjuk. A vizet leöntjük róla, és a babot nagy fazékban, annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük fõni. Amikor felforrt, hozzáadjuk a kicsontozott és darabokra vágott csirke-, marha-, sertéshúsokat, sonkát, egészben a vöröshagymát és a hámozatlan fokhagymagerezdeket. Takaréklángon, lefödve kb. 2 óra hosszat fõzzük. Ha szükséges, leszedjük a habját, illetve forró vízzel pótoljuk az elfövõ vizet. Újabb 30-40 percig fõzzük a vastagra szeletelt káposztával, a kockákra vágott burgonyával és sárgarépával. Ízesítjük az olajjal, a borecettel, és megsózzuk. Szükség esetén még fõzzük fedõ nélkül, hogy jó sûrû levest nyerjünk. A levét 4 levesestálba, zöldpetrezselyemmel behintve tálaljuk, majd a felszeletelt húsokat a zöldségekkel utána fogyasztjuk.
Készíthetjük csak egyfajta húsból is, akár csirke-, akár marhahúsból vagy füstölt sonkából. Mindig új ízeket nyerhetünk.

 

 Kati zöldborsólevese
 

Annyi sós vízben, amennyi ellepi, majdnem puhára fõzünk egy csirkeaprólékot. Egy másik edényben két evõkanál olajon néhány percig sütünk egy csomó megtisztított karikára vágott sárgarépát, majd beleforgatunk 60 deka megtisztított zöldborsót. Egy kissé megsózzuk, és együtt, saját levében öt percig pároljuk. Hozzáadjuk levével együtt az aprólékot, és addig fõzzük, amíg a borsó meg a répa meg nem puhul. Közben egy kis lábasban, annyi vízben. amennyi éppen ellepi, nagyon puhára fõzünk egy nagy maréknyi jól megmosott zöldborsóhéjat (a legzsengébbeket válogatjuk ki hozzá), majd a turmixgépben pépesítjük, és tésztaszûrõn keresztül - nehogy szálkás részek belekerüljenek - a leveshez öntjük, ezzel sûrítjük. Még néhány percig forraljuk, majd egy nagy csokor, finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk. (Még kiadósabb, ha apró galuskákat is fõzünk a levesbe, de az már hizlal.)

 

 Mazsolás csirkeleves
 

Hozzávalók: 1 nagyobb csirke v. 1 kg darabolt csirke, ill. aprólék, 1 csomó leveszöldség, 1 citrom, 2 dl fehérbor, 6 dkg vaj, 2 dkg liszt, 10 dkg mazsola, 5 dkg cukor, 1 ek. enyhe ecet, 2 dl tejföl, 2 dkg só,

Kisebb darabokra vágjuk a megtisztított csirkét, és 2 l hideg vízben, a megtisztított, négyrét vágott zöldséggel, sóval feltesszük fõni. A citrom felét héjastól karikákra vágjuk, és 2 dl vízben egy külön edényben ezt is megfõzzük. Egy harmadik edényben, a borban, néhány kanál csirkelevesben, a cukorral ízesítve, megfõzzük a mazsolát. A vajból a liszttel világos rántást sütünk, egy kevés hideg vízzel felengedjük, és a zöldséges csirkeleveshez öntjük. Ugyancsak a leveshez adjuk a maradék fél citrom levét, a borban fõzött mazsolát levével együtt, és néhány perces forralás után tejfölözve adjuk asztalra.

 

 Mindentbele leves
 

Ez egy olyan húsleves, amelyben a zöldség dominál, de zöldséglevesnek sem lehetne nevezni, ugyanis annál több benne a hús. Több és többféle. A marhahúson kívül kerül bele csirkeaprólék, pulykanyak, de találtam én már abban disznódarabkát, lúdalkatrészt, nyúlpofát is. A gyökereken, répákon, zellereken, karalábereken túl dúsítja barátnõm levesét babbal, de elmaradhatatlan kelléke a mindentbelevesnek a gomba, a káposzta, e levest kanalazva mindig ráharapok pár szem kukoricára, zöldborsóra, sárgára, a tál alján némi rizs ülepedik le rendesen.
A fûszerezéshez komplett fûszerpolcozat áll rendelkezésére, melyen katonás rendben sorakozik félszáz porral telt üvegcse. A levesbe mindegyikbõl kerül egy kicsi. Mikor minden bennlévõség megpuhult már, akkor a levest barátnõm berántja bátran. Két-három tányérral is eszem belõle, szeretem ezt a levest, pedig bátran mondhatom, hogy ilyen rosszat talán még soha sem ettem, de hát épp ezért szeretem, mert ez a mindentbeleves csak ide tartozó, unikális, egyszeri.

 

 

 Raguleves gombával
 

2 csirkeaprólékhoz veszünk 10 dkg gombát. Az aprólékot puhára fõzzük, közben zsíron üvegesre pirítunk vöröshagymát és a gomba, valamint zöldségek hozzáadása után kevés vízben az egészet megpároljuk. Ha puha, akkor megszórjuk pirospaprikával, apróra vágott petrezselyemzölddel és ráöntjük a puhára párolt aprólékot. Egy fém teatartóba teszünk 1 gyömbérgyökeret, 1/2 szerecsendiót, 1 mokkáskanál édes köményt és majoránnát, és a levessel fõzzük 5-20 percet. Tálaláskor a tányérba 1-1 kanál tejfölre szedjük a levest.

 

 Spárgaleves
 

Annyi vízben teszünk fel fõni egy megtisztított csirkeaprólékot, amennyi ellepi, és fedõ alatt, kis lángon félpuhára fõzzük. Ekkor belerakunk 25 deka regtisztított, ujjnyi darabokra vágott spárgát, a levét hideg vízzel 1,20 liternyire hígítjuk, és sóval meg mokkáskanálnyi cukorral ízesítjük, és együtt teljesen puhára fõzzük. Három deka vajból egy sárga rántást készítünk, és besûrítjük vele a levest. Ha sûrûbben akarjuk adni, egy nyers tojást csipetnyi sóval meg annyi liszttel keverjünk össze, amennyit felvesz, és apró galuskákat szaggatunk a levesbe. A tálban simára keverünk egy deci tejfölt egy tojássárgájával, és erre apránként, kevergetve, rámerjük a forró levest.

 

 Tárkonyos csirkeleves tejszínes habarással
 

Csirkehússal (farhát fõtt e lében, de a mellehúsát falatokra daraboltam - így együtt volt kb. 1 kiló), és vízzel (5 liternél több volt) töltöttem meg a legnagyobb lábasomat. Tettem bele elég sok tárkonyt (egy kis kupac volt a tenyeremben), sót, 5 gerezd fokhagymát. Amikor a hús majdnem kész volt, beletettem az apróra vágott zöldséget (sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, karfiolt - szerettem volna gombát is, de nem volt friss a zöldségesnél). Mikor épp jó volt, a konzerv zöldborsót. Amikor az egész készre fõtt, kivettem a farhátat (csak a melle maradt benne), tejszínes (0,5 literbõl) habarással sûrítettem. Cseppentettem bele egy kis citromlevet.

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 13
Tegnapi: 5
Heti: 22
Havi: 277
Össz.: 177 583

Látogatottság növelés
Oldal: Levesek-Csirkelevesek.
http://bigboy-art.hupont.hu - © 2008 - 2024 - bigboy-art.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »