http://bigboy-art.hupont.hu

"Ha akarod mindent, megtudsz tenni! Ha nem sikerűl, nem akartad igazán!"

Kakasleves

Húsleves kakasból
 

Hozzávalók: 1 kakas-aprólék, 1 leveszöldség, só, bors

A kakas hátát, nyakát nagyobb darabokra vágjuk, hozzáadjuk a szárnyvégeket, a belsõséget, a maradék csontokat, majd a szokásos módon bezöldségezzük, sóval, borssal, sáfránnyal ízesítjük. Vízzel felengedjük, és lassú tûzön fõzzük. A fácánhoz hasonló, erõs húslevest kapunk. A hátán levõ hús, mártással második fogásként is fogyasztható.

 

 

 

   Kakasleves
 

Hozzávalók (6-8 személyre): 1 bármilyen öreg kakas, 2 dl száraz vörösbor, a tyúkhúslevesnél leírt összes zöldség és fûszer.

Elkészítése: Pontosan ugyanúgy készítem, mint a tyúklevest. A kakashúst, miután nagyon inas, rostos, kizárólag darált húsként lehet elfogyasztani, tehát a levest hideg vízben kezdem el fõzni. A már leszûrt, tiszta húslébe apránként beleöntöm a vörösbort, és még 20 percig forralom. Ügyelek arra, hogy nagyon lassan forrjon, vagyis inkább csak gyöngyözzön. A bortól különleges, jellegzetes íze lesz a levesnek.

 

 Kakasleves tojással
 

Hozzávalók: 1 vén kakas, 2 fej vöröshagyma, 3 szem szegfûbors, 1 evõkanál só, 1 mokkáskanál õrölt fekete bors, személyenként 1 tojássárga.

Elkészítése: A megtisztított kakast kicsontozom, a húst ledarálom. (A csontokból késõbb némi zöldséggel remek csontlevest fõzhetünk.) Fazékba teszem a darált húst, hozzáadom a megtisztított, szeletekre vágott vöröshagymát, a sót, a borsot, és ráöntök 2,5 liter vizet. Felforralom, majd fedõ alatt, kis lángon, 4 órán keresztül fõzöm. (Nem kell mellette állni!) Idõnként megkeverem. Ha a fõzési idõ letelt, finom szûrõn átszûröm, és még fél órán keresztül forralom. Rendkívül finom ízû, tápláló leves, amit személyenként még egy nyers tojással dúsítok: a kitálalt tûzforró levesbe beleütöm a nyers tojássárgáját. (Akkor érdemes ezt a levest készíteni, ha a kakas már annyira öreg, hogy másképpen felhasználhatatlan.)
Elkészítési ideje: kb. 200-260 perc

 

 Legényfogó kakas-leves
 

Tényleg nagyon finom. Tulajdonképpen abból áll, hogy a kakashús egy részét kicsontozzák, ledarálják és a csontos húsból is meg a darált húsból is sok zöldséggel egy jó erõs, tartalmas húslevest készítenek belõle. A szokásos zöldségeken (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller, hagyma, fokhagyma, kelkáposzta, gomba, krumpli stb.) kívül egész fekete borsot, és babérlevelet is tesznek bele. Ezután a levest gondosan leszûrik, majd tejföllel behabarják. Sok zöldséggel, tésztával és hússzeletekkel tálalják.

 

Tejfölös kakas-gulyás
 

Hozzávalók: 1 kis kakas, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 50 dkg burgonya, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 1 cseresznyepaprika, 2 evõkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só.

Elkészítése: A kakast megtisztítom, és olyan kis darabokra vágom, mintha paprikás csirkét készítenék. A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát a felhevített olajon sárgára fonnyasztom, majd a tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Ezután egy evõkanál vizet beleöntök, és rádobom a kakas-darabokat. Mindkét felén átpirítom, majd hozzáteszem a tisztított, zúzott fokhagymát. Megsózom, és annyi vízzel öntöm fel, amennyi jól ellepi. Fedõ alatt félpuhára párolom. (Ha kuktában készítem, negyedannyi idõ alatt megfõ.) Közben a zöldséget és a burgonyát megtisztítom, kis kockákra vágom. A paradicsom héját lehúzom és felszeletelem. A félpuha húshoz öntöm a zöldséget, a burgonyát, és egy darabban teszem bele a cseresznyepaprikát. Készre fõzöm, majd belekeverem a finomra vágott petrezselyemzöldet és a tejfölt, de már nem forralom. Rövid, sûrû lének kell alatta lenni.
Elkészítési ideje: 90 perc

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 38
Tegnapi: 5
Heti: 47
Havi: 302
Össz.: 177 608

Látogatottság növelés
Oldal: Levesek-Kakaslevesek.
http://bigboy-art.hupont.hu - © 2008 - 2024 - bigboy-art.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »