|
|
Hozzávalók: 1 tyúk vagy kappan, 3 db murok, 1 petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 vöröshagyma, pár szem bors, 2 ek cukor, kevés libazsír, só, 2 tojásos metélt tészta
Elkészítése: A megtisztított, egészben hagyott tyúkot vagy kappant annyi vízzel, hogy ellepje, lassú tûzön fõni hagyjuk. Lábasban kevés libazsíron a cukrot barnára pirítjuk, majd karikára vágott murkot, petrezselyemgyökeret, zellert, vöröshagymát, szemes borsot megforgatunk benne, kevéske húslével felöntjük, és lefedve, gyakran felkavarva pároljuk. Ha félig puha, a tyúkhoz adjuk. Mikor a tyúk megfõtt, a levest leszûrjük, egy kevés levesben finom metélt tésztát fõzünk. A tyúkot feldaraboljuk, és a levesben tálaljuk. Megjegyzés: Barna színét a megpörkölõdött cukor adja. |
|
|
|
Brassói szász lakodalmi leves | |
|
Hozzávalók: 1 öreg kövér tyúk, 1 kg marhahús, 6 murok, 4 petrezselyemgyökér, 2 közepes zeller, 2 fej hagyma, 2 pohár rizs, 2 evõk. vagdalt petrezselyemzöldje, 3 tojássárgája, 2 csésze tejföl, só, bors Ez az étel a szász falusi lakodalmi ebéd fénypontja. Természetesen az alábbi megadott mennyiségek többszörösébõl is készülhet.
Elkészítése: A tyúkot és a marhahúst a zöldséggel együtt 5 liter vízben, sóval és borssal ízesítve addig fõzzük, amíg jól megpuhul. A levet leszûrjük, beletesszük a rizst, egy fej apróra vágott hagymát, és lassú tûzön tovább fõzzük. Amikor puhára fõtt, a levest a tûzrõl levesszük. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, és folytonos keverés mellett hozzáadjuk a leveshez. Hozzáadjuk a vagdalt petrezselyemzöldet. A tyúkot és a marhahúst darabokra vágva visszatesszük a levesbe. |
|
|
|
|
Hozzávalók: 1/2 tyúk, 1 dl tejszín, 10 dkg darált dió 1 evõkanál citromlé, 1 teáskanál liszt, ízlés szerint törött fehér bors és só, késhegynyi õrölt szerecsendió.
Elkészítése: A tyúkhúst feldarabolom, és két liter vízben fazékba készítem. Megsózom, beleszórom a szerecsendiót és felforralom. Habját leszedem, majd kis lángon puhára fõzöm. Ha megfõtt, a levét finom szûrõn átszûröm. (A fõtt húst tormamártással kínálom a leves után.) A levest kihûtöm, zsírját lekanalazom. (Ha elõzõ nap készítem, akkor a fagyos zsír könnyûszerrel leszedhetõ.) A húslébe teszem a darált diót és a borsot, felforralom, majd a tejszínnel elkevert liszttel behabarom. Jól kiforralom, és leveses csészékben tálalom. Elkészítési ideje: 120 perc |
|
|
|
|
Hozzávalók: 1 db hízott tyúk vagy kappan, 5 dkg tyúk vagy kappan hája, 10 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zellergumó, szemes bors, 3 dkg cukor, 5 dkg liszt, tojás, só.
A szárnyasból, mielõtt feltesszük fõni, kiemeljük a hájat, majd 3 l sós vízben lassú tûzön fõzzük. Eközben serpenyõben kihevítjük a hájat, és a forró zsírra tesszük a cukrot. Ha megbarnult, hozzátesszük a kockára vágott gyökeret, sárgarépát, zellert, vöröshagymát és a szemes borsot. Gyakori kevergetés mellett tovább pirítjuk, és hozzáadjuk a leveshez. A tojásból, lisztbõl levestésztát készítünk. Ha a hús puhára fõtt, a levest leszûrjük, és a finommetélt tésztát belefõzzük. A húst feldaraboljuk, a húsdarabokat levesestálba helyezzük, és a forró tésztás húslevet ráöntve tálaljuk.
|
|
|
|
|
Hozzávalók: 50 dkg tyúkhús, 15 dkg gomba, 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors.
Elkészítése: A tyúkhúsról levágom a zsíros részeket meg a bõrét, és a nagyobb csontokat is kiveszem. (Ezeket késõbb, egy másik leveshez felhasználom.) A lenyúzott hájat apróra vágom, és kuktafazékban kisütöm. Az így nyert zsíron üvegesre fonnyasztom a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát. Hozzáteszem a zúzott fokhagymát, rádobom a kis kockákra vágott tyúkhúst, és fehéredésig pirítom. Ezután felöntöm másfél liter vízzel, és beleteszem a megmosott, megtisztított, nagy szeletekre vágott gombát. A kukta jelzésétõl számított 40 percig fõzöm. Ezután a lisztet simára keverem a tejföllel, és behabarom vele a forrásban lévõ levest. Jól kiforralom, beleszórom a finomra vágott petrezselyemzöldet, néhány percig állni hagyom, azután tálalom. Elkészítési ideje: 120 perc |
|
|
|
|
Hozzávalók: 1,5 liter tyúkleves (leveskockából), só, 10 dkg rizs, 1 evõkanál keményítõ, 1 dl tej, 3 tojássárgája, 1 teáskanál vágott petrezselyem, 1 citrom leve.
Elkészítése: A tyúklevest felforraljuk. Hozzáadjuk a megmosott rizst, és 12 percig fõzzük. Egy keverõtálban a keményítõt, a tejet, a sót és a tojás sárgákat alaposan elkeverjük. Habverõvel állandóan keverve, apránként hozzáadjuk a leveshez. A levest még egyszer felhevítjük, de már nem forraljuk! Végül állandó keverés közben hozzáadjuk a petrezselymet és a citromlevet. Vigyázzunk nehogy összefusson TIPP: Görögországban hasonló recept szerint zsírtalanított bárányhúslevesbõl is nagyon jóízû levest készítenek. |
|
|
|
|
Hozzávalók: 1 l víz, 80 dkg tyúkhús, 1 fej hagyma, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg zöldborsó, 1 fej karalábé, zeller, kis fej karfiol, 1 csomó petrezselyemzöld, Vegeta, só, szemes bors, csigatészta
Elkészítése: A tyúkot betesszük egy kb. Kétliteres edénybe, ráöntjük a vizet, majd beleteszünk egy kis fej hagymát, és megfûszerezzük. Lefedve 15 percig 500 W-on fõzzük. A megtisztított és feldarabolt zöldségeket a levesbe téve további 10 percig 500 W-on fõzzük. Ezután kivesszük, hozzáadjuk a csigatésztát, és újabb 5 percig fõzzük 500 W-on. |
|
|
|
Joghurtos tyúkleves Török | |
|
Hozzávalók: 1 levesnek való tyúk, 2 dl joghurt, 4 tojás, 1 evõkanál vaj, 1 csokor petrezselyem, só, bors
Elkészítés: A tyúkot puhára fõzzük, kicsontozzuk, a bõrét lefejtjük és kisebb kockákra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, a hús kockára sózzuk, rövid ideig pirítjuk. A tojássárgákat néhány csepp citrommal elkeverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot. A forró levesbõl néhány kanállal rámerünk, elkeverjük, majd a levesbe öntjük, és néhány percig lassan fõzzük. Finomra vágott petrezselyemmel tálaljuk. |
|
|
|
|
Hozzávalók (8-10 személy részére): 1 tyúk (kb. 2 1/2 kg-os), 20 dkg fõtt füstölt tarja vagy sonka, 1 kg vegyes zöldség (minden, ami éppen kapható), 10 dkg gomba, 1-1 piros, sárga és zöld színû paprika. 10 dkg cérnametélt, 2 tojás, 2 evõkanál tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma. 10 szem egész fekete bors, kis darabka szerecsendió-virág, kis darabka lestyángyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evõkanál só, késhegynyi törött bors.
Elkészítése: A megtisztított tyúk belsejét sóval jól bedörzsölöm. A fõtt füstölt húst ledarálom, vagy nagyon apróra vágom. A tojássárgákat kevés sóval, borssal, tejföllel kikeverem, majd hozzáadom a darált sonkát, végül összekeverem a tojások fehérjéjébõl vert kemény habbal. Ezt a sonkás tölteléket beletömöm a tyúk hasába, és a nyílást összevarrom. Legalább hatliteres lábosban két liter sós vizet forralok, és amikor zubogva forr a víz, óvatosan beleeresztem a töltött tyúkot. Egy teatojásba (vagy tüll fûszerzacskóba) beleteszem a darabos fûszereket, és belelógatom a levesbe. A tyúkon annyi víz legyen, hogy azt teljesen elfedje. Ha felforrt, fedõ alatt, kis lángon, nagyon lassú forralás mellett két és fél órán keresztül fõzöm.(Ha a takarékláng is erõs, akkor egy vaslapot vagy lángelosztó szitát teszek a fazék alá.) Ezután beleteszem az összes megtisztított és kis hasábokra vágott zöldséget, a kicsumázott, karikákra vágott paprikát és addig fõzöm, amíg az összes levesbe való megpuhul. A teatojást eltávolítom a levesbõl. A tyúkot nagyon óvatosan, egy lapátkanál segítségével kiemelem a fazékból, és legalább fél óráig hagyom pihenni. Közben külön edényben megfõzöm a cérnametéltet. A tyúkot felszeletelem, a tölteléket lehetõleg egyben kiveszem a hasából, és csíkokra vágom. Levesestálba merem a levest, mellé külön tányérba teszem a fõtt zöldséget és a cérnametéltet, egy másik tálra pedig ráhalmozom a tyúkhúst és a tölteléket. Mindenki maga tesz a hozzávalókból a tányérjára, legvégül pedig ráönti a tûzforró levest. Elkészítési ideje: 220 perc |
|
|
|
|
Hozzávalók (8 személyre): 1 kisebb tyúk, 25-30 dkg vegyes leveszöldség, 1 citrom, 2 dl száraz fehérbor, 10 dkg mazsola, 2 evõkanál cukor, 2 dl tejföl, 1 evõkanál liszt, ízlés szerint só.
Elkészítése: A tyúkot tisztítás után feldarabolom, és nagy fazékba teszem. Hozzárakom a megtisztított és hasábokra vágott zöldséget, megsózom és felforralom. Habját leveszem, ezután fedõ alatt, kis lángon fõzöm. Amikor a hús megpuhult, kiveszem a zöldséges lébõl, kicsontozom, majd metéltre vágom. A citromot jól megmosom, majd héjastól vékony karikákra vágom, és a magját kiszedem. A mazsolát leszárazom, és a citromkarikákkal együtt kis lábosba teszem. Ráöntöm a bort és addig fõzöm, míg a citrom héja megpuhul. A leszûrt leveshez öntöm, és a lisztes tejföllel behabarva jól kiforralom. Cukorral és sóval ízesítem, majd visszateszem a tyúkhúst és a zöldséget. Ezzel is forralom néhány percig, és pirított zsemlekockákkal kínálom. Rendkívül tartalmas leves. Elkészítési ideje: 120 perc |
|
|
|
|
Hozzávalók: 30 dkg tyúkhús, 15 dkg marhahús, 15 dkg sertéshús, 15 dkg vegyes zöldség, 5 dkg zeller, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, törött bors, 2 csipetnyi sáfrány, 3 dkg gomba, 3 dkg zöldborsó, 50 dkg friss paradicsom, 5 dkg zöldpaprika, 10 gombóc daragaluska, petrezselyem zöldje
A húsokat megmossuk, és hideg vízben feltesszük fõzni. A zöldségeket a fûszerekkel külön fõzzük meg. Ha mind a kettõ puhára fõtt, a leveket leszûrjük, majd összeöntjük. Tálaláskor a húsokat és a zöldségeket egyforma kockákra vágjuk. Beletesszük a daragaluskákat és meghintjük vágott petrezselyem zöldjével.
|
|
|
|
|
Hozzávalók: Bármilyen vén tyúk, 1 evõkanál Vegeta, 1 mokkáskanál õrölt lestyán, 1 mokkáskanál õrölt fehér bors.
Elkészítése: A tyúkot megtisztítom, majd kis darabokra vágom. Nagy fazékba teszem fel fõni, és annyi vizet öntök rá, hogy jól ellepje, majd felforralom. Habját apránként leszedegetem, ezután beleszórom a fûszereket, és kis lángon, fedõ alatt addig fõzöm, amíg a hús magától leválik a csontról. (Ha a jószág nagyon öreg, 5-6 órát is fõhet, de nem kell mellette állni.) Ha elkészült, nagyon finom szûrõn átszûröm, ügyelve arra, hogy apró csont vagy szilánk ne kerülhessen a levesbe. Az átszûrt húst kicsontozom, kézzel végigtapogatva minden darabkát majd visszateszem a lébe. Tovább fõzöm, míg nagyon sûrû nem lesz. Ezután újból átszûröm, és hagyom lecsöpögni. Ez a lé megkocsonyásodik, hûtõszekrényben sokáig tárolható és olyan, mint a húsleveskocka, illetve mint a húsleves-sûrítmény, csak sokkal finomabb! Használatkor meleg vízbe teszek belõle egy keveset, és máris kész az erõleves! Bármilyen levesbetéttel vagy zöldséggel is finom. Elkészítési ideje: 300-360 perc |
|
|
|
Póréhagymás gombás tyúkhúsleves | |
|
Hozzávalók 4 személyre: 1 db kb. 80 dkg-os tyúk, só, 1 babérlevél, 6 szem bors, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg póréhagyma, 20 dkg csiperkegomba, 1 teáskanálnyi vaj, 1 evõkanál citromlé, 1 evõkanál Worcester szósz, 1 csipet bors, 2 evõkanál finomra vágott petrezselyem
A tyúkot megmossuk, négybe vágjuk. 1 liter vizet ráöntünk, hozzáadunk 1/2 teáskanál sót, a babérlevelet meg a borsszemeket és megfõzzük. A tyúkot kivesszük, bõrét lehúzzuk, húsát a csontokról lefejtjük, kis darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A póréhagymát megmossuk, felszeleteljük. A gombát megtisztítjuk, negyedekre aprítjuk. Felforrósítjuk a vajat, a hagymaféléket üvegesre pároljuk rajta, majd hozzáadjuk a gombát. A leszûrt levest ráöntjük, az elfõtt folyadékot vízzel pótoljuk és még kb. 5 percig fõzzük. Citromlével, Worcester szósszal, csipet sóval, borssal fûszerezzük.Végül beletesszük a húst és megszórjuk zöldpetrezselyemmel. Rozskenyérrel, hagymás kenyérrel vagy pirított fehér kenyérrel kínáljuk. |
|
|
|
|
Hozzávalók: 60 dkg tyúkhús (melle, combja), 15 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg mazsola, 10 dkg szõlõ, 15 dkg egres, 5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl, citromhéj, fahéj, só
A tyúkot kb. 1.5 liter hideg vízbe feltesszük fõni. Amikor felforrt, a tetejére feljövõ habot eltávolítjuk, majd bezöldségeljük, és megsózzuk. A mazsolát és az apró szemû fehér szõlõt egy kevés tyúklevesben külön megfõzzük. Egy másik kisebb edénykébe tesszük az egrest, citromhéjjal és fahéjjal fûszerezzük. Amikor az egres teljesen puhára fõtt, áttörjük. A levesbõl a megfõtt tyúkot kivesszük, és húsát apróbb darabokra vágjuk. Vajból és lisztbõl világos rántást készítünk, ezzel a levest besûrítjük. Hozzáadjuk a mazsolát és a szõlõt, majd a fûszeres, áttört egrest. A levest felforraljuk és beletesszük a fõtt szárnyas-húst és a tejfölt. Elkészítési idõ: 60 perc |
|
|
|
|
Hozzávalók: 1 tyúk, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 1 közepes zeller, 10 dkg mazsola, 10 dkg apró szõlõ, 1 pohár tejföl, 15 dkg egres, kevés citromhéj, fahéj, 4 db szegfûszeg, 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, só
Régi falusi szász lakodalmak második napjának ebédje volt. Erõsen fûszerezett volta miatt szász korhelylevesnek is nevezhetõ. Savanykás ízét citromlével adhatjuk meg. Elkészítése: A tyúkot a leveszöldséggel 3 liter enyhén sós vízben puhára fõzzük és leszûrjük. A mazsolát és az aprószõlõt kevés levesben puhára fõzzük. Egy másik fazékban az egrest, citromhéjat és a többi fûszert kevés vízben addig fõzzük, amíg az egres megsárgul, majd szitán áttörjük. A vajból és lisztbõl világos rántást készítünk, s ezzel a levest berántjuk. A fõtt mazsolát és az áttört, fûszeres egrest hozzáadjuk a léhez, és párszor fellobbantjuk. Tejfölt adunk hozzá, és a feldarabolt hússal forrón tálaljuk.
|
|
|
|
Székely lakodalmi tyúkhúsleves | |
|
Hozzávalók: 1 tyúk vagy 2 csirke, 2 petrezselyemgyökér, 50 dkg murok, 1 kicsi fej zeller, 1 kicsi fej vöröshagyma, 10 dkg gomba, 1 kis fej karalábé, 10 szál petrezselyemzöldje, 1 marék zöldborsó, só, bors, laskatészta
Elkészítése: A megtisztított és jól megmosott, feldarabolt tyúkot hideg vízben tesszük fel fõni lassú tûzre. Ha felforrt, habját leszedjük, megsózzuk. A hagymát és a fûszereket vászonzacskóba kötve belehelyezzük. A zöldségeket hasáb alakúra vágjuk, majd a levest felfõzésétõl számított 30 perc múlva bezöldségeljük. Lassú, egyenletes tûzön a tyúkot puhára fõzzük, majd a szeletekre vágott gombát, zöldborsót belehelyezzük, és együtt fellobbantjuk. Leszûrjük. Egy kevés levesben a kockára vagy hosszúra vágott laskát kifõzzük. Tálalás elõtt a feldarabolt tyúkot és zöldségfélét a tálra helyezzük, majd a finommetéltet a levesben tálaljuk. A levesnek aranysárgának és áttetszõ tisztának kell lennie. A tetejét vágott zöldpetrezselyemmel hintjük meg. Megjegyzés: Sok helyen petrezselyem helyett borsot használnak, székely szokás gyömbérrel vagy sáfránnyal fûszerezni. Megjegyzés: Murok = sárgarépa |
|
|
|
|
Hozzávalók: Fél tyúk, 1 l savanyú káposzta (vagy kovászos uborka leve, esetleg ecetes savanyúság leve vízzel hígítva), só, cukor, ízlés szerint, 1 szál torma, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 evõkanál liszt
A fél tyúkot kis részeire darabolom. Kevés hájat apróra vágok, zsírját kisütöm, majd a zsíron egyenként, mindkét oldalán átsütöm a húsdarabokat. Felöntöm a káposztalével, megsózom, megborsozom és puhára fõzöm. Ezután a levébõl kivéve kicsontozom, és a húst csíkokra metélem. A tejfölt, a tejszínt és a lisztet simára keverem, visszamaradt levét besûrítem, felforralom, és a húsra öntöm. A tormát lereszelem, és rászórom a tetejére. Pirított kenyérszeletek illenek hozzá! (Aki nem szereti az erõs tormát, reszelés után hagyja a meleg tûzhely szélén, elillan az ereje.) |
|
|
|
Tikleves (lakodalmi húsleves finommetélttel) | |
|
Hozzávalók: 1 db. 2 kg-os tyúk, 3 nagy sárgarépa, 2 nagy petrezselyemgyökér, 1/2 zeller, 1/4 karalábé, diónyi hagyma, 10 szem bors, só, parányi szerecsendió. 1 kisebb zöldpaprika.
A tyúkot egészben tesszük fõni 4-5 l vízben. Ha felforrt, habját leszedjük, kis lángra tesszük, és ismét lehabozzuk. A hasábokra vágott zöldséget, sót, fûszereket a levesbe tesszük. Lassú tûzön a hús megpuhulásáig fõzzük. Leszûrjük, finommetéltet fõzünk bele. Ha nem elég aranyszínû, csipet sáfrányt fõzzünk bele. A fõtt húshoz, pl. paradicsommártást adunk. |
|
|
|
|
Hozzávalók: 1 egész tyúk, 1 fej vöröshagyma, 3-4 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér (felszeletelve), petrezselyemzöld, egész bors, 1-2 gerezd fokhagyma, 2-3 marék levestészta.
Elkészítése: Egy 4-5 literes fazékba feltesszük egészben vagy feldarabolva a tyúkot. Hideg vízbe tegyük, mert így jobb lesz az íze. Ha felforrt, akkor kerül bele az összes fûszer, zöldség. Lassú tûzön kb. 2 óra alatt puhára fõ, ekkor leszûrjük, finommetélt, kocka, eperlevél, csigatésztát fõzünk bele. A fõtt húst külön, mártással vagy édes befõttel tálaljuk. |
|
|
|
|
(6-8 személyre) Hozzávalók: egy "minél öregebb, annál jobb" tyúk (1,5-2 kg-os vagy egy nagy tyúk fele), a hús mennyiségétõl függõen 75 dkg - 1 kg körüli vegyes leveszöldség (sárgarépa, karalábé, petrezselyemgyökér, zellergumó, zöldpaprika vagy paradicsompaprika), 1 paradicsom. 1 nagy fej vöröshagyma, 10 dkg gomba (vagy egy evõkanál szárított gomba), 1 ökölnyi karfiolfej, 1 cikk kelkáposzta, 1 kis kötegnyi zöldbab, 2 evõkanál kifejtett zöldborsó (ez utóbbiak lehetnek mirelitbõl is). 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor zellerzöld, 3 gerezd fokhagyma, 10 szem egész fekete bors, 1 babérlevél, kis darabka lestyángyökér (vagy 1 csokor friss lestyánlevél), kis darabka szerecsendió-virág, 2 szem szegfûszeg. 3 szem kibontott kardamommag, bõ 4 l víz, 5 dkg cérnametélt vagy csigatészta, 1 evõkanál só, 1 késhegynyi kristálycukor.
Elkészítése: A megtisztított tyúkot kis részeire vágom. (Ha nagyon zsíros, leszedem róla a lelógó, bõrös zsírdarabokat, és kiveszem a hasában lévõ hájat. Ezeket apróra darabolva kisütöm, a visszamaradt tepertõt ledarálom, és késõbb tepertõkrémet készítek belõle négyszeres mennyiségû, fõtt áttört burgonyával, sóval, borssal, mustárral.) Egy lehetõleg 7-8 literes fazékba beleteszem a fûszerzacskóba vagy a teatojásba rakott fûszereket, a megmosott, de tisztítatlan, héjas vöröshagymát, és a meghámozott, félbevágott fokhagymagerezdeket. Beleteszem a húsdarabokat is. Ráöntöm a hideg vizet, és a fazekat a tûzre teszem. Fedetlenül közepes lángon felforralom. Ezután a lángot takarékra állítom, és keverés nélkül (a tyúk korától függõen) legalább 1,5-2 órán keresztül forralom. Ügyelek arra, hogy a leves csak szép lassan, egyenletesen forrjon, vagy inkább csak gyöngyözzön. Közben az összes zöldséget megtisztítom, de egészben hagyom. A zellerzöld, a petrezselyemcsokor és a friss lestyánlevél kivételével a fõzési idõ letelte után (vagyis amikorra a hús már puhulni kezd), az összes zöldséget egyenként - hogy a forrás ne szûnjön meg - beleteszem a levesbe. Ezután már csak annyi ideig fõzöm, amíg minden megpuhul. A kész levest lehúzom a tûzrõl, és 30 percig "higgadni", állni hagyom. Finom szûrõn átszûröm, majd a húst is, a zöldséget is külön tálba teszem (a fõtt hagymát kidobom). A leszûrt leves tetejére szórom a nagyon finomra vágott "zöldeket" (a félretett zeller-, petrezselyem-, valamint lestyán-zöldet), és a külön megfõzött tésztával tálalom. A zöldséget a hússal együtt vagy a nélkül, esetleg tetszés szerinti mártással kínálom mellé vagy a leves után. Ha a fõtt tyúkhúst fõfogásként szeretném tálalni, akkor a következõképpen fõzöm meg a levest: 4 l vizet felforralok, beleszórom a sót és beleteszem a fûszerekkel teli teatojást. Felforralom. Ha erõsen zubogva, lobogva forr, egyenként, másodpercnyi szüneteket tartva, beleeresztem a húsdarabokat, ügyelve arra, hogy a forrás egy pillanatra se szûnjön meg. Csak akkor teszem takaréklángra, ha már minden húsdarab a fazékban van. A továbbiakban ugyanúgy készítem, ahogyan azt leírtam. |
|
|
|
|
Hozzávalók: Hús alapanyag (egész tyúk), 4-5 szál sárga- és ugyanannyi fehérrépa, 1/2 zeller, 1/2 kalarábé, 1 nagy fej hagyma, aminek a két végébe beleszúrok 3-4 szem szegfûszeget, tojástartóba az alábbi fûszerekbõl 1-1 mokkáskanálnyi: Egész bors, majoránna, szerecsendió virág, sáfrány (ettõl lesz szép sárga). 1- 1 1/2 ek só.
Elkészítése: Minden alapanyagot beleteszel egy nagy fazékba, felteszed fõni. Ha felforrt, leszeded egy teaszûrõvel a csonthabot, kis lángra teszed, lefeded és másfél-két órán át, fõzöd, attól függõen, milyen öreg volt a tyúkocska. Idõnként nézd meg, ha a hús már puha, elzárhatod. Szûrve tálald és tégy bele valamilyen levesbetétet, cérnametéltet, daragaluskát, májgaluskát, stb. |
|
|
|
Tyúkhúsleves zsemlegombóccal | |
|
Hozzávalók: 1 tyúk, 2 l víz, leveszöldség, (sárgarépa, zeller, stb.) 2 evõkanál zöldborsó, egy kis fej hagyma, só, bors, csirkeaprólék (zúza, máj, és szív), 2 csokor petrezselyem, 2 szikkadt zsemle, 2 tojás, õrölt szerecsendió, tej a zsemle áztatásához, zsemlemorzsa.
Elõkészítés: A tyúkot megtisztítjuk, megmossuk, és a megtisztított zöldséggel, a megmosott, de nem hámozott hagymával (a hagymahéjtól tiszta lesz a leves!) és a csirkeaprólékkal együtt hideg vízben feltesszük fõni, és lassú tûzön egészen lassan forraljuk. A zsemlét apró kockákra vágjuk, és a tejjel, a tojásokkal, sóval és borssal keményebb masszává dolgozzuk össze, egy kicsit pihentetjük. A petrezselymet megmossuk, és apróra vágjuk. Elkészítés: Ha a tyúk megpuhult, kivesszük a levesbõl, lehúzzuk a bõrét, a húst lefejtjük a csontjáról, és kockákra vágjuk. A zöldséget szintén kockára vágjuk. A visszamaradt levest sóval, borssal ízesítjük, leszûrjük, és ismét felforraljuk. Ekkor a petrezselymet belekeverjük a zsemlegombóc tésztába, szerecsendióval ízesítjük, és egy kevés zsemlemorzsával megkötjük. Apró gombócokat formálunk a masszából, s a forrásban lévõ húslevesbe téve kb. 10-15 percig fõzzük. Ekkor beletesszük a levesbe a kockákra vágott húst és zöldséget, a tetejét megszórjuk petrezselyemmel, és forrón tálaljuk ezt a régi idõkre emlékeztetõ finom, erõs tyúkhúslevest. |
|
|
|
|
Hozzávalók: 1 db tyúk, 0,5 kg vegyes zöldség, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8-10 szem bors, 1 ek só; 15 dkg Liszt, a metélt tésztához, 1 db tojás.
Elkészítése: A fiatal tyúkot egészben tesszük fel (a tisztítás után) 2 l vízben, és éppen úgy járunk el, mint a marhahússal.
|
|
|
|
|
Hozzávalók: 1 db tyúk, 35 dkg vegyes zöldség, 5 dkg zeller, 5 dkg hagyma, 2 dkg só, 5 g egész bors, 5 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg karfiol, 5 dkg kelkáposzta, 5 dkg karalábé, 1 csomag petrezselyemzöld. TÚRÓTÉSZTA: 20 dkg túró, 8-10 dkg liszt, 1 db tojás, 1 dkg só.
A tyúkot megtisztítjuk, és húsleveshez hasonlóan megfõzzük. A zöldséget kis hasábokra formázva fõzzük a levesbe. Amíg a leves fõ, elkészítjük a túrómetéltet: a túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a lisztet és a tojást, gyúrt-tészta keménységûre gyúrjuk, kinyújtjuk, és metéltre vágjuk. Sós vízben kifõzzük. Tálaláskor a tyúkot feldaraboljuk, tálba helyezzük, hozzáadjuk a zöldségféléket, a túrómetéltet, a levest és finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. |
|
|
|
|
Hozzávalók: 2 kg tyúk (vagy pulyka), 300 g vegyes zöldség, 80 g zeller, 50 g karalábé 40 g vöröshagyma, 100 g kelvirág, 100 g. csírág-fej, 1 db zöldpaprika, 60 g gomba 100 g friss zöldborsó, 1 cs. petrezselyemzöld. A gyúrt tésztához: só, bors, gyömbér, 120 g liszt, 1 nagy vagy két kisebb tojás
Elkészítése: A szárnyast jól megmossuk, és 2 liter hideg vízben feltesszük fõni. A tetején keletkezõ habot leszedjük. Ha felforrt, csökkentsük a hõt, és lassan forraljuk tovább. Félórai fõzés után beletesszük a vegyes zöldségeket, a zellert, a karalábét, a vöröshagymát, és fûszerezzük. Egyidejûleg az egészben hagyott mogyorónyi gomba-fejecskéket, vagy a nagyobbakból vágott szeleteket, a zöldborsót, a kelvirágot, a csírág-fejeket, és a kis kockára vágott zöldpaprikát külön-külön sós vízben megfõzzük. Ha a szárnyassal együtt fõtt zöldféle megpuhult, ezeket kiemeljük, és kb. a felét metéltre vágjuk, a többit más célra használjuk majd fel. Ha a hús is puha, azt is kivesszük, a levet hûlni, ülepedni hagyjuk, majd átszûrjük. Közben elkészítjük a metélt tésztát. A lisztet tojással, kevés sóval, és annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk. Vékonyra kinyújtjuk, szikkadni hagyjuk, majd finom metéltre vágjuk, és sós vízben kifõzzük. Tálalás elõtt levével együtt hozzáöntjük a zöldségféléket. A tányérokra elõször a feldarabolt szárnyast helyezzük el. Ezt beborítjuk a tésztával, rámerjük a forró levest, végül meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel. Külön tálon ecetes tormát, törött borsot adunk hozzá. |
|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |