|
|
Két db tisztított és belezett galambot jól megmosunk és negyedeljük. Hideg vízben feltesszük fõni, elsõ habját leszedjük. Hozzáadjuk a hasábokra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét és a félbevágott 1/2 fej vöröshagymát. Sóval, szemes borssal és gyömbérrel ízesítjük. Lassú tûzön a galambot puhára fõzzük. Kivesszük, a levest leszûrjük. A húst a csontokról leszedjük, metéltre vágjuk. A levest tejszínnel elkevert tojássárgájával dúsítjuk, és citromlével kellemesen pikánsra savanyítjuk. Az összevágott hússal forrón tálaljuk. |
|
|
|
|
Hozzávalók: 4 db öreg galamb, 1 cs. vegyes zöldség, 1 cs. petrezselyem, 1cs zellerlevél, 1/2 zellergumó, só, 1 db vöröshagyma, bors, zöldpaprika, levestészta
A jól megtisztított, megmosott galambokat hideg vízben tesszük oda, jól bezöldségeljük. Addig fõzzük, míg jó puha lesz. Leszûrjük. Közben kifõzzük a levestésztát, és beletesszük a levesbe, majd rátesszük a galambhúst, rászedjük a zöldséget és úgy tálaljuk. |
|
|
|
Galambleves zöldborsóval, új zöldségekkel | |
|
Hozzávalók: 2 galamb, 2 liter víz, 1 paprika, 1 fej vöröshagyma, zöldborsó, új zöldségek.
Megdinszteljük a zöldséget, borsót, vízzel felengedjük, beletesszük a felébe vágott galambot, puhára fõzzük. A galamb finom és fenséges, mert mindenféle magvakat eszik. Régen gyermekágyas asszonynak hordták, a komatál fõ étele volt.
|
|
|
|
Gyenge zöldséges galambleves csigatésztával (Karcag) | |
|
Hozzávalók 4 személyre: 4 egészen fiatal galambfióka, 1 vastag petrezselyemgyökér, 2 sárgarépa, 1-1 kis fej karalábé és zellergumó, 1 közepes vöröshagyma, 3 kelbimbó, 10-15 szem bors, kevés só, 1 mk õrölt rozmaring, késhegynyi sáfrányos szeklice, 1 közepes krumpli, 4-5 karika enyhén csípõs zöldpaprika, 2 l víz, 3 marék csigatészta.
A galambokat megtisztítjuk, fejüket, körmeiket levágjuk és eldobjuk. a megtisztított zöldségeket hosszában 2-3 részre daraboljuk, a zellert és karalábét négybe vágjuk, a krumplit egészben hagyjuk. Ezeket a hagymával és a kelbimbóval együtt tesszük fel hideg vízben, közepes lángra. Ha felforrt, megsózzuk, és takarékon fõzzük addig, míg a hús meg nem puhul. Közben enyhén sós olajos/zsíros vízben kifõzzük a csigatésztát. Ha a leves megfõtt, leszûrjük, a galambokat húsvágó ollóval félbevágjuk, Tálaláskor a felforrósított levesbe a félbevágott galamb mellé ízlés szerint szedjük a zöldségeket és a csigatésztát.
|
|
|
|
|
Hozzávalók: 2 galamb, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, só, bors, gyömbér, 2 tojás, 1.5 dl tejszín, 1 kávéskanál liszt, 2 dkg zsír.
A megtisztított öreg galambokat négy-négy darabba vágjuk, és hideg vízben tesszük fel fõni. Miután felforrott, lehabozzuk, beletesszük a vegyes zöldséget, a fûszereket, megsózzuk, és lassú forralással puhára fõzzük. A levest leszûrjük. A galambok húsát a csontokról leszedve finomra vagdaljuk, megsózzuk, borsozzuk, egy tojást és a lisztet hozzákeverve, dió nagyságú gombócokat készítünk belõle, és belefõzzük a leszûrt levesbe. Tálaláskor tejszínnel elkevert tojássárgájával behabarjuk, és citrommal ízesítjük. |
|
|
|
|
Hozzávalók: 2 db galamb, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg karalábé, 8 dkg vöröshagyma, 2 g egész bors, 2 g gyömbér, 2 db tojás, 3 dkg liszt, 2 g õrölt bors, 1 db tojássárga, 2 dl tejszín, só
Elkészítése: A leves készítéséhez öregebb galambokat válasszunk, mert csak ennek a húsa alkalmas tartalmas, jó ízû leves készítésére. A megtisztított galambokat negyedekbe vágjuk és 1,5 liter hideg vízbe feltesszük fõni. Amikor felforrt, a tetején lévõ habot eltávolítjuk és beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket és az egész fej vöröshagymát. Sóval, egész borssal, gyömbérrel fûszerezzük. Takaréklángon, gyöngyözõ fõzéssel a húst puhára fõzzük, majd a levest leszûrjük. A húst a csontokról leszedjük és ledaráljuk. A darált, fõtt galambhúshoz hozzáadjuk a tojást, lisztet, sóval, õrölt borssal fûszerezzük, és gombócokat formálunk belõle. A gombócokat a leszûrt levesbe fõzzük, majd a levest a tûzrõl lehúzzuk és állandó keverés mellett, beleöntjük a tejszínnel összekevert tojássárgát. Citromlével enyhén pikánssá tehetjük. |
|
|
|
|
Hozzávalók (6 személyre): 3 fiatal galamb vagy 3 fiatal csirke, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg karalábé, 5 dkg zeller, néhány szem feketebors, só, pirospaprika, szerecsendió-virág, egy kis gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, egy kevés paradicsompüré, 4 dkg zsír, 2 dl tejföl.
A megtisztított galambokat vagy csirkéket negyedekre daraboljuk, és hideg vízben feltesszük fõni. Ha forrásnak indult, lehabozzuk, bezöldségeljük, és fûszerezzük. A puhára fõtt galambokat kiszedjük a levesbõl, a leszûrt levet pedig barnára pirított rántással és egy héjastól feldarabolt fél citrommal felfõzzük. Hozzátesszük a galamb-negyedeket, a karikára vágott zöldséget és 2 dl tejfölt, utánízesítjük, még néhány percig forraljuk, majd forrón tálaljuk. Tálaláskor sós vízben kifõtt lúdgégetésztát teszünk bele. |
|
|
|
|
Hozzávalók: 2 galamb, 1 csomó zöldség, só, finommetélt.
A megtisztított galambokat vágjuk négybe, és egy csomó zöldséggel tegyük fel fõni 2,5 l vízben. Ha a hús megpuhult, a zöldséget vegyük ki, és a levesbe fõzzük be a finommetéltet. |
|
| |