http://bigboy-art.hupont.hu

"Ha akarod mindent, megtudsz tenni! Ha nem sikerűl, nem akartad igazán!"

Galamblevesek.

 Falusi galambleves
 

Hozzávalók: 4 db fiatal galamb, 200 g sárgarépa, 100 g fehérrépa, 100 g zeller, 20 g vaj, 50 g champignon gomba, 50 g burgonya, 30 g vöröshagyma.
Ízlés szerint: Só, szemes bors, sáfrány, szeklice, rozmaring ág, 1/2 csomag petrezselyemzöld, finommetélt csíktészta 20 g személyenként

A megtisztított galambokat láng felett perzseljük át. Így a kezdõ kis tollpihéket (szõrszálakat) könnyedén eltávolíthatjuk. Ezután jól megmossuk, a kis lábacskákat rajta hagyjuk, de a körmeit levágjuk. Gondosan megnézzük, hogy begy, nyelõcsõ ne maradjon benne. Hideg vízbe feltesszük fõzni. Ha felforr, lehabozzuk, majd a sárgarépa felével, és a többi - hasábra vágott - zöldséggel, egész gombával, kis egész burgonyával, héjas vöröshagymával bezöldségezzük, a fûszerekkel beízesítjük. A maradék sárgarépát lereszeljük, kevés vajon átpirítjuk, és a levesünkbõl vett egy merõkanálnyi lében kiforraljuk, majd a leveshez hozzászûrjük. Így a leves gyönyörû aranysárga lesz, és nem lesz zsíros. A sáfrány, vagy a vöröshagyma héja is ezt a célt szolgálja. Szép lassú, gyöngyözõ forrással készre fõzzük ezt az igen finom levest. Tálaláskor a galambokat nagyságától függõen félbe, vagy negyedekre vágjuk. A levesestálba hasáb zöldségekre tesszük, mellé rakjuk a házi kifõtt finommetéltet, és rászûrjük az aranysárga, kristálytiszta galamblevest, máját, belsõségeket, és finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Egy jó tanács: a tésztát mindig külön fõzzék ki, akár a levében - így finomabb -, akár külön vízben, de ilyenkor pici olajjal, vagy leves-zsírral keverjék át a kifõtt, leöblített tésztát.

 

 Galambbecsinált-leves
 

Hozzávalók: 2 gyenge, fiatal galamb, 1, 5 evõkanál olaj, 15 dkg leveszöldség, 2 dkg liszt, fél citrom, 1 tojássárgája

Elkészítés: A megtisztított galambokat négybe vágjuk, és a zsiradékon, gyengén megsózva, fedõ alatt félpuhára pároljuk. Közben hozzáadjuk a leveszöldséget (sárgarépa, petrezselyemgyökér, egy kis zeller), zsírjára pirítjuk, és egy kanál liszttel lehintjük. Utána vízzel felengedjük, és a húst puhára fõzzük. A tûzrõl levéve, egy fél citrom levével savanyítjuk és hozzákeverünk 1 tojássárgáját. Citromkarikákkal tálaljuk.

 

 Galambhúsleves
 

Hozzávalók: 2-3 galamb, sárgarépa, zöldség, karalábé, zöldpaprika, paradicsom, só, liszt, víz, 1 tojás a levestésztához.

A megpucolt galambokat szétdaraboljuk, és vízben feltesszük fõzni. Az elsõ forrás után a leves habját leszedjük, majd beletesszük a zöldségeket, és sóval ízesítjük. Mikor a hús megfõtt kiskocka tésztát fõzünk hozzá.

 

 Galambleves 1.
 

Két db tisztított és belezett galambot jól megmosunk és negyedeljük. Hideg vízben feltesszük fõni, elsõ habját leszedjük. Hozzáadjuk a hasábokra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét és a félbevágott 1/2 fej vöröshagymát. Sóval, szemes borssal és gyömbérrel ízesítjük.
Lassú tûzön a galambot puhára fõzzük. Kivesszük, a levest leszûrjük.
A húst a csontokról leszedjük, metéltre vágjuk. A levest tejszínnel elkevert tojássárgájával dúsítjuk, és citromlével kellemesen pikánsra savanyítjuk.
Az összevágott hússal forrón tálaljuk.

 

 Galambleves 2.
 

Hozzávalók: 4 db öreg galamb, 1 cs. vegyes zöldség, 1 cs. petrezselyem, 1cs zellerlevél, 1/2 zellergumó, só, 1 db vöröshagyma, bors, zöldpaprika, levestészta

A jól megtisztított, megmosott galambokat hideg vízben tesszük oda, jól bezöldségeljük. Addig fõzzük, míg jó puha lesz. Leszûrjük. Közben kifõzzük a levestésztát, és beletesszük a levesbe, majd rátesszük a galambhúst, rászedjük a zöldséget és úgy tálaljuk.

 

 Galambleves zöldborsóval, új zöldségekkel
 

Hozzávalók: 2 galamb, 2 liter víz, 1 paprika, 1 fej vöröshagyma, zöldborsó, új zöldségek.

Megdinszteljük a zöldséget, borsót, vízzel felengedjük, beletesszük a felébe vágott galambot, puhára fõzzük. A galamb finom és fenséges, mert mindenféle magvakat eszik. Régen gyermekágyas asszonynak hordták, a komatál fõ étele volt.

 

 Gyenge zöldséges galambleves csigatésztával (Karcag)
 

Hozzávalók 4 személyre: 4 egészen fiatal galambfióka, 1 vastag petrezselyemgyökér, 2 sárgarépa, 1-1 kis fej karalábé és zellergumó, 1 közepes vöröshagyma, 3 kelbimbó, 10-15 szem bors, kevés só, 1 mk õrölt rozmaring, késhegynyi sáfrányos szeklice, 1 közepes krumpli, 4-5 karika enyhén csípõs zöldpaprika, 2 l víz, 3 marék csigatészta.

A galambokat megtisztítjuk, fejüket, körmeiket levágjuk és eldobjuk. a megtisztított zöldségeket hosszában 2-3 részre daraboljuk, a zellert és karalábét négybe vágjuk, a krumplit egészben hagyjuk. Ezeket a hagymával és a kelbimbóval együtt tesszük fel hideg vízben, közepes lángra. Ha felforrt, megsózzuk, és takarékon fõzzük addig, míg a hús meg nem puhul. Közben enyhén sós olajos/zsíros vízben kifõzzük a csigatésztát. Ha a leves megfõtt, leszûrjük, a galambokat húsvágó ollóval félbevágjuk,
Tálaláskor a felforrósított levesbe a félbevágott galamb mellé ízlés szerint szedjük a zöldségeket és a csigatésztát.

 

 Hédervári galambleves 1.
 

Hozzávalók: 2 galamb, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, só, bors, gyömbér, 2 tojás, 1.5 dl tejszín, 1 kávéskanál liszt, 2 dkg zsír.

A megtisztított öreg galambokat négy-négy darabba vágjuk, és hideg vízben tesszük fel fõni. Miután felforrott, lehabozzuk, beletesszük a vegyes zöldséget, a fûszereket, megsózzuk, és lassú forralással puhára fõzzük. A levest leszûrjük. A galambok húsát a csontokról leszedve finomra vagdaljuk, megsózzuk, borsozzuk, egy tojást és a lisztet hozzákeverve, dió nagyságú gombócokat készítünk belõle, és belefõzzük a leszûrt levesbe. Tálaláskor tejszínnel elkevert tojássárgájával behabarjuk, és citrommal ízesítjük.

 

 Hédervári galambleves 2.
 

Hozzávalók: 2 db galamb, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg karalábé, 8 dkg vöröshagyma, 2 g egész bors, 2 g gyömbér, 2 db tojás, 3 dkg liszt, 2 g õrölt bors, 1 db tojássárga, 2 dl tejszín, só

Elkészítése: A leves készítéséhez öregebb galambokat válasszunk, mert csak ennek a húsa alkalmas tartalmas, jó ízû leves készítésére. A megtisztított galambokat negyedekbe vágjuk és 1,5 liter hideg vízbe feltesszük fõni. Amikor felforrt, a tetején lévõ habot eltávolítjuk és beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket és az egész fej vöröshagymát. Sóval, egész borssal, gyömbérrel fûszerezzük. Takaréklángon, gyöngyözõ fõzéssel a húst puhára fõzzük, majd a levest leszûrjük. A húst a csontokról leszedjük és ledaráljuk. A darált, fõtt galambhúshoz hozzáadjuk a tojást, lisztet, sóval, õrölt borssal fûszerezzük, és gombócokat formálunk belõle. A gombócokat a leszûrt levesbe fõzzük, majd a levest a tûzrõl lehúzzuk és állandó keverés mellett, beleöntjük a tejszínnel összekevert tojássárgát. Citromlével enyhén pikánssá tehetjük.

 

 Kunsági pandúrleves
 

Hozzávalók (6 személyre): 3 fiatal galamb vagy 3 fiatal csirke, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg karalábé, 5 dkg zeller, néhány szem feketebors, só, pirospaprika, szerecsendió-virág, egy kis gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, egy kevés paradicsompüré, 4 dkg zsír, 2 dl tejföl.

A megtisztított galambokat vagy csirkéket negyedekre daraboljuk, és hideg vízben feltesszük fõni. Ha forrásnak indult, lehabozzuk, bezöldségeljük, és fûszerezzük. A puhára fõtt galambokat kiszedjük a levesbõl, a leszûrt levet pedig barnára pirított rántással és egy héjastól feldarabolt fél citrommal felfõzzük. Hozzátesszük a galamb-negyedeket, a karikára vágott zöldséget és 2 dl tejfölt, utánízesítjük, még néhány percig forraljuk, majd forrón tálaljuk. Tálaláskor sós vízben kifõtt lúdgégetésztát teszünk bele.

 

 Parasztos leves
 

Hozzávalók: 2 galamb, 1 csomó zöldség, só, finommetélt.

A megtisztított galambokat vágjuk négybe, és egy csomó zöldséggel tegyük fel fõni 2,5 l vízben. Ha a hús megpuhult, a zöldséget vegyük ki, és a levesbe fõzzük be a finommetéltet.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 9
Heti: 11
Havi: 55
Össz.: 177 732

Látogatottság növelés
Oldal: Levesek-Galamblevesek.
http://bigboy-art.hupont.hu - © 2008 - 2024 - bigboy-art.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »