Tojásos ételek.
Elkészítés: A nyolc tojást fõzzük, kettõbe vágjuk, a sárgáját kivesszük, villával összetörjük. Habüstben 2 nyers tojás sárgáját, az olvasztott vajat, a lisztet, a tejet, és a reszelt sajtot összekeverjük, majd folytonos verés közben forró gõzön krémmé fõzzük. Ekkor beleadjuk az összetört tojássárgáját is és a keverékkel magasra kúpozva megtöltjük a fél-tojásokat. Darált sonkával meghintve hidegen tálaljuk.
Töltött tojás
Hozzávalók: 8 tojás, 2 tojássárga, 5 dkg olvasztott vaj, 2 evõkanál liszt, 1 dl tej, 6 evõkanál reszelt sajt, darált sonka.
| |||
| |||
Elkészítés: A burgonyát sós vízben megfõzzük. A tojásokat 10 percig fõzzük. A meghámozott hagymát és karikára vágjuk, egy szitában egy tál fölé helyezzük és ráöntjük a burgonya fõzõvizét, majd kivesszük és lecsepegtetjük a hagymát. A tojásokat és a burgonyát hideg vízzel leöblítjük, majd meghámozzuk és lehûtjük. Az ecetet a többi hozzávalóval és a petrezselyemmel elkeverjük. A burgonyát beleszeleteljük és óvatossan beleforgatjuk az ecetes lébe, majd 20 percig állni hagyjuk. A tojást felszeleteljük és a hagymával, a burgonyával a salátás tálba rétegezzük. A tejszínt lágy habbá verjük és a maradék hozzávalókkal megízesítjük. A salátára öntjük. |
| |||
| |||
Elkészítés: A tojássárgákat a tejjel, morzsával és tojások keményre vert habjával összekeverjük. Kizsírozott tepsiben elterítjük és sütõben megsütjük. Ha megsült kockára vágjuk és rizskörettel és salátával tálaljuk. |
| |||
| |||
Elkészítés: A nyers sonkából vékony szeleteket vágunk. Serpenyõbe az olajat felforrósítjuk és mindkét oldalát megsütjük. Ráütjük a tojásokat és megsütjük. Tálalhatjuk burgonyasalátával. |
| |||
| |||
Elkészítés: A tojásokat megfõzzük forrásban lévõ vízbe helyezve kb 8 percig. A megfõtt engedjünk rá hideg vizet, és csak kis ídõ multán tisztítsuk meg a héjától. A megtisztított, kockára vágot hagymát aranysárgára pároljuk. Lisztel megszórjuk lisztel és tovább hadjuk rotyogni. Hozzáadjuk a tejet és felforraljuk. Ízesítsük a sóval, borssal, curryvel. 5 percig fõzzük, majd adjuk hozzá a borsót és további öt percig fõzzük. A kaprot és a petrezselymet a mártáshoz adjuk, ízesítjük és tálaljuk. A felszeletelt tojásokat a mártásba helyezve ismét felmelegítjük. |
| |||
| |||
Elkészítés: a kenyérszeleteket tojásban megforgatva forró olajban megsütjük aranysárgára. Tálra helyezzük és minden szeletre egy-egy tükörtojást teszünk. Édes paprikával meghintjük és karikára vágott paradicsommal és a paprika csíkokkal tálaljuk. |
| |||
| |||
Elkészítés: a héjjában megfõtt burgonyát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, egy nagy evõkanál zsírban kicsit pirítjuk és sózzuk. A tojásokat a tejföllel, sóval, borssal felkeverjük és a burgonyára öntve megsütjük. Zöldpetrezselyemmel meghintjük. Tálaljuk. |
| |||
| |||
Elkészítés: |