http://bigboy-art.hupont.hu

"Ha akarod mindent, megtudsz tenni! Ha nem sikerűl, nem akartad igazán!"

1199038704_25.gif 

Előétel.

Gazdaságos aszpik
Hozzávalók:
1 liternyi leszûrt marha- vagy tyúkleves,
1/2 citrom leve,
4 lap zselatin.
 

A leszûrt levest hidegre tesszük. Miután megfagyott a tetején a zsíradék, levesszük róla az összeset, így a leves teljesen zsírmentessé válik. Ezután 1/2 citrom levét csavarjuk bele, felmelegítjük és 4 lap fehér vagy piros zselatint olvasztunk fel benne, aszerint, hogy milyen színû aszpikra van szükségünk, majd megfelelõ formában megfagyasztjuk.

Csirke aszpikban
Hozzávalók:
1 csirke,
aszpik,
majonézes franciasaláta,
tojás,
citrom,
szardella,
uborka.
 

Egy csirkét puhára megfõzünk, bõrét lehúzzuk, csontjait kiszedjük. Egy tál fenekére olvasztott aszpikot öntünk, megfagyasztjuk és azután a tál közepére sûrû majonézzel elkevert francia salátát teszünk 2 ujjnyi vastagságban úgy, hogy a tál oldaláig ne érjen. Erre rakjuk rá a kicsontozott, megsózott, borsozott, hideg csirkét. Annyi olvasztott, de nem meleg aszpikot öntünk rá, hogy a csirkét rögzítse s ezt hagyjuk megszilárdulni. Végül még annyi olvasztott aszpikot öntünk rá, hogy az egészet 2 ujjnyira ellepje. Miután megfagyott, tálra kiborítjuk, keménytojással és citromkarikákkal, szardellagyûrûvel, uborkával díszítjük.

 Fagyasztott heringsaláta
Hozzávalók:
1/2 kg burgonya,
3 db savanyú uborka,
2 alma,
3 szál répa,
3 hering ikrával,
majonéz,
15 dkg aszpik,
tojás,
uborka és endívia saláta.
 

A burgonyát megfõzzük a héjában. Az uborkát, almát, és fõtt répákat kockára vágjuk. Hozzáadjuk a 3 db megtisztított, szálkátlanított, vékony csíkokra szeletelt heringet az elkapart ikrákkal együtt. Ezt az egészet sûrû majonézzel összekeverjük, felüntjük 15 dkg olvasztott, folyékony aszpikkal és összekeverjük vele. Formába öntve megfagyasztjuk. Tálaláskor forró vizes ruhával borítjuk be s így vigyázva a tálra helyezzük. Keménytojás-, uborka- és endívia salátaszeletekkel díszítjük.

Hússaláta majonézzel
Hozzávalók:
1/2 kg hús,
levesben fõtt zöldségek,
2 db savanyú uborka,
1/2 kg héjában fõtt burgonya
 

1/2 kg maradék húst apróra vágunk és összekeverjük kis kockákra vagdalt, levesben fõtt zöldséggel, 2 savanyú uborkával, 1/2 kg héjában fõtt burgonyával, 2 almával és 1 kemény tojással. Sûrû majonézt készítünk, felével a húsalátát elkeverjük, tálra rendezzük és a majonéz másik felével bevonjuk. Tojáskarikákkal, céklával, citromszeletekkel, olivabogyóval díszítjük. Hideg vacsorának is kitûnõ.

Hal kocsonyázva
Hozzávalók:
2 db ujjnyi vastag halszelet,
zöldséglé,
3 kanál borecet,
3 lap fehér zselatin,
só.
 

Bármilyen nagyobb halból két ujjnyi vastag szeleteket vágunk, besózzuk és 1/2 óráig állni hagyjuk. Azután zöldséglébe téve annyira, hogy 3 ujjnyival ellepje, 3 kanál borecettel fõzzük. Mikor felfõtt, kiveszünk a lébõl 1 merõkanálnyit és abban 2-3 lap fehér zselatint felolvasztva visszaöntjük a halra. A forrástól számított 20 perecig fõzzük, majd a tûzrõl levesszük, kihûtjük, ezután elrendezzük a halastálon. Miután megfagyott, tálaljuk.

Vegyes hideg tál
Hozzávalók:
telemea-túró,
tej,
sonkaszeletek,
szalámi,
olajbogyó,
zöldhagyma.
 
Kerek tálon a következõket rendezzük el: középre szeletekre vágott telemea-túrót rakunk, melyet tejben kiáztatunk. Ezt összegöngyölt prágai sonkaszeletekkel vesszük körül, majd e köré finomra szeletelt szalámi vagy más hideg felvágott következik. A hideg felvágottra körben sûrûn olajbogyót, a tál szélére megtisztított, fiatal zöldhagymát rendezünk, lehetõleg zöldszárával együtt.

Sertésvagdalék tartármártással
Hozzávalók:
1/2 kg sertéscomb,
2 tojás, hagyma,
bors, citrom leve,
só,
aszpik a díszítéshez,
köretként tatármártás.
 
1/2 kg sertéscombot megsütünk. Miután kihûlt, levével együtt darálón áthajtjuk. 2 kemény fõtt tojással, reszelt hagymával, borssal mégegyszer átdaráljuk, citrom levével, sóval jól kidolgozzuk és hosszúkás formában tálra rendezzük. Aszpikkal díszítjük és mellé tartármártást adunk.

Szardíniás tál
Hozzávalók:
2 doboz szardínia,
citrom,
paradicsom,
zöldpaprika.
 
1-2 doboz szardíniát kibontunk és a szardíniákat kisebb hosszúkás tálra rendezzük, olajos levét ráöntjük, citromot facsarunk rá, karikákra vágott citrommal, paradicsommal, zöldpaprikával díszítjük.

Szardellás keverék
Hozzávalók:
1 tubus szardellapaszta,
15 dkg vaj, 10 dkg olajbogyó,
késhegynyi paprika,
néhány csepp citromlé,
juhtúró, zöldsaláta.
 
A tubus szardellapasztát a vajjal, az egészen apróra vágott 10 dkg-nyi olajbogyóval, késhegynyi paprikával és pár csepp citromlével jól összekeverjük. A tál közepére hosszúkás vagy halformában elrendezzük. Köréje kevés vajjal kikevert juh- vagy bõrtúróból papírtölcséren át szegélyt nyomunk, tetején pár szem olajbogyóval. Apróra vágott zöldsalátával vagy más zöldfélével rakjuk körül.

Velõ tartármártással
Hozzávalók:
1/2 kg velõ,
só,
bors,
tatármártás,
zöldsaláta,
savanyú uborka
 
A velõt (lehet borjú-, marha,- vagy sertésvelõ) megabáljuk, majd hideg vízbe tesszük és vigyázva arra, hogy egy darabban maradjon, megtisztítjuk. Miután egészen lehûlt, felszeleteljük és eredeti formájában, a tál közepére rendezve, sózzuk, borsozzuk és tartármártással leöntjük. Zöldsalátával vagy savanyú uborkával, esetleg más, szeletekre vágott téli savanyúsággal díszítjük.

 Gombás omlett
Hozzávalók: gomba, 2 kanál liszt, diónyi vaj, 4 tojás.  
Kevés vajban rántást készítünk (2 kanál liszt diónyi nagyságú vajjal), jó marék tisztított, apróra vágott külön megpárolt gombát teszünk bele. Mikor a massza kihûlt, 4 tojássárgáját, majd a 4 tojás keményre vert habját is hozzáadjuk. Omlettet sütünk belõle és gombvagdalékkal töltjük.

 Bundás ponty
Hozzávalók: 2 tojás, liszt, szódavíz, 1 evõkanál olaj, halszeletek, tatármártás.
 
2 tojásból liszttel és szódavízzel sûrû palacsintatésztát keverünk, amibe 1 evõkanálnyi finom olajat is adunk. Ebbe beleforgatjuk az elõkészített, besózott halszeleteket, azután ropogósra sütjük õket. Tartármártással tálaljuk.
Salátával és gyümölccsel vacsorának is megfelelõ.

Hal majonézzel
Hozzávalók: 1 harcsa, szardellapaszta, 10 dkg vaj, 4 evõkanál tejföl, majonéz, citromszeletek, aszpikkockák vagy tojáskarikák.
 
Egy szép harcsát, vagy pontyot ecetes sós vízben megfõzünk, lecsepegtetjük róla a vizet, kiszálkázzuk és szitán áttörjük. Szardellapasztával vagy tisztított szardellával, 10 dkg vajjal, 3-4 evõkanál tejföllel összekeverjük és hosszúkás tálon, halformában elrendezve sûrû majonézzel leöntjük, citromszeletekkel és aszpikkockákkal vagy tojáskarikákkal díszítjük.
Készíthetjük fagyasztott halszeletekbõl is.

Camembertkrém

* Hozzávalók: 30 dkg érett camembert sajt 3-4 ek tejszín 1 kis fej vöröshagyma só õrölt bors pirospaprika

* Elkészítés: A sajtot kockára vágjuk, majd villával szétnyomkodjuk. Hozzáadjuk a tejszínt és kenhetõ masszává keverjük. A hagymát finomra vágjuk és a sajthoz keverjük. Sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával ízesítjük.

 

Csirkepástétom

 

* Hozzávalók: 4 személyre: 2 csirkemell 1 fej vöröshagyma 1 nagy tubus majonéz 1 egész citrom leve só

* Elkészítés: A csirkemelleket megfõzõm egy húsleveskockával, hagyom kihûlni, kicsontozom, ledarálom. Hozzáadom az apróra vágott hagymát, a majonézt, és a citrom levét. Összekeverem, kicsit a hûtõben "érlelem" és kész is.

 tipp! Pirítóssal, vagy rozskenyérszeletkékkel az igazi.

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 34
Tegnapi: 5
Heti: 43
Havi: 298
Össz.: 177 604

Látogatottság növelés
Oldal: Előételek.
http://bigboy-art.hupont.hu - © 2008 - 2024 - bigboy-art.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »