Dörgicsei töltike
Valódi régi magyar recept, amely darált sertés hússal, és szőlőlevéllel készül.
Hozzávalók:
12-15 szőlőlevél, 50 dkg darált sertéshús, 10 dkg rizs, 1 tojás, 1 közepes hagyma, só, bors, 50 dkg sóska, 2 dl tejföl, cukor.
A zsenge szőlőleveleket jó alaposan megmossuk, leforrázzuk és leszűrjük. A hagymát felaprítjuk és olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a megmosott rizst és a végén a darált sertéshúst. Jól átpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük az egész tojást, és összeforgatjuk.
A szőlőleveleket megtöltjük a töltelékkel, ahogy a töltött káposztát szoktuk, és egy lábosba egymás mellé sorban lerakjuk. Annyi vizet vagy húsleves lét öntünk rá, ami ellepi, és kis lángon puhára főzzük. A sóskát megtisztítjuk, összevágjuk, és a megmaradt zsírban megpároljuk. Meghintjük két kanál liszttel, majd a főzővízből kiveszünk két kanállal és felöntjük.
Ha megfőtt a sóska levét ízesítjük cukorral, tejföllel. A végén a töltikéket kiszedjük, a tejfölös sóskával és főtt burgonyával tálaljuk.